Verslag Krabbelfeest

Na weken van voorbereiding was het 17 april 2015 dan eindelijk zover: Krabbelfeest! Het feestelijk programma rondom de ondertekening van de beheer- en onderhoudskomst voor drie beheerde en bewaakte Delftse speeltuinen, te ondertekenen door de speeltuinbesturen en de gemeente in persoon van wethouder de Prez.

Eind 2014 vroeg de gemeente aan ons, Speeltuin de Bras, of wij interesse hadden om het feestelijk programma te verzorgen. Daar zeg je natuurlijk geen “nee” tegen, als bestuur waren we het direct erover eens: dit is een grote eer, dat varkentje gaan wij wel even wassen! Nadat we “JA!” hadden geroepen, op hoofdlijnen een plan hadden bedacht en deze ten uitvoer gingen brengen, bleek al snel dat we niet geheel bekend waren met alle varkentjes die we moesten wassen. Catering, geluidsinstallatie, professionele flyer, advertentie, dj-apparatuur, presentatie(middelen)… poeh hee, er moest nogal wat geregeld en gecreëerd worden. Maar gezien het succes van het feest en de enorme opkomst mogen we toch wel concluderen dat we het varkentje aardig schoon hebben weten te krijgen 🙂

IMG_0242Om 15:30 begonnen de mensen – kinderen, ouders, opa’s en oma’s, buurtbewoners, passanten – binnen te stromen. De kinderen werden direct al getrakteerd op limonade en chips, voor de volwassenen was er een keur aan frisdranken en sapjes. De speeltuin was prachtig versierd met ballonnen, vlaggetjes en chique statafels, voor de kinderen was er een springkussen neergezet en de zon brak na een wat grijze voormiddag precies op het goede moment door. Eigenlijk was het feest toen al geslaagd, terwijl het nog moest beginnen!

IMG_0246_2Om 16:00 was het nog even wachten op wethouder de Prez, maar die kwam gelukkig al snel aangefietst. Het officiële gedeelte van het feest begon met de presentatie “Toen, nu en straks”, met als spreker Sjaak Lispet. Sjaak nam ons in 20 minuten mee van het toen, via het nu naar het straks van Speeltuin de Bras. In het midden van zijn presentatie werd Sjaak even onderbroken door degenen die het echt in de speeltuin te vertellen hebben: onze kinderen. In een videocompilatie vertelden ze ons wat zij van de speeltuin vinden en waarom de speeltuin zo belangrijk is voor ze.

Na de presentatie van Sjaak nam wethouder de Prez kort de microfoon ter hand om een paar woorden tot het publiek te richten. Kern van zijn toespraak: het beheer van de bewaakte speeltuinen in Delft zullen de gemeente en de speeltuinbesturen als partners doen!

IMG_0248Voordat het feest helemaal los kon gaan, was daar dan eindelijk het “moment suprême”: de krabbels van de wethouder en bestuursleden van de drie vertegenwoordigde speeltuinen werden onder de overeenkomst gezet. De flessen kinderchampagne werden open geknald om dit heuglijke feit te vieren!

En toen ging het los: DJ Dani perste daverende beats uit zijn draaitafel, de suikerspinmachine draaide ook, maar dan op volle toeren, de catering liep af en aan om iedereen van hapjes te voorzien, de kinderen hadden de grootste lol met het springkussen en de speeltoestellen, de volwassenen keuvelden gemoedelijk met elkaar, tja… een grote boel gezelligheid. Zo’n feest zouden we elke week wel in de speeltuin willen! (…maar dat gaan we niet doen, hoor 🙂 )

Tegen half zes maakten de eerste mensen zich op om feestelijk verzadigd weer naar huis te keren. Mocht ik nog hebben getwijfeld of Krabbelfeest wel of niet een succes was, de volgende woorden die ik hoorde van een van onze vaste jonge bezoekers waren kristalhelder: “vandaag was de mooiste speeltuindag ooit!” Niets meer aan toe te voegen…

Rond de klok van zes uur stroopte de organisatie haar mouwen voor de laatste keer van de dag op om op te ruimen. Gelukkig was er hulp van een aantal bezoekers, zodat om half zeven de speeltuin weer in keurige staat was. En dat kan de laatste gast beamen, die op dat moment aan kwam fietsen. Hij had Krabbelfeest tot zijn grote spijt moeten missen vanwege zijn dienst. Maar hij wilde toch graag van de organisatie horen of het een geslaagde dag was geweest. Over betrokkenheid gesproken. Het laatste drankje deed de organisatie met onze wijkagent Rob.

Tot slot nog twee “nagenieters”: